Sprekers Wim Schoots
Wim Schoots
Wim Schoots

Wim is een fitte man van 70 jaar. Naast dat hij ooit statisticus en onderzoeker was, geeft hij nu zo’n 30 jaar training. Wim is begonnen met jeugd algemene atletiektraining te geven. Op een gegeven moment is hij begonnen met recreatieve hardlopers. Die groepen werden in de loop van de jaren van een steeds hoger niveau.

Wim is opgeleid als algemene atletiektrainer. Dat heeft hem erg geholpen bij het analyseren van bewegingen. Behalve speerwerpen, discuswerpen en hordenlopen is ook hardlopen wat hem betreft een zeer technische sport. Een werpbeweging begint bijvoorbeeld bij de benen. Bij hardlopen is dat andersom, dat begint bij de armen. Vooral het kijken naar de samenhang tussen allerlei lichaamshoudingen en de armbeweging met de voetplaatsing is de sleutel tot het verbeteren van hardlooptechniek. Naast trainer is Wim ook een jaar of tien opleider geweest van hardlooptrainers.

Ooit was Wim een middelmatige hardloper met een PR van 2:34 op de marathon. Hij mag nog steeds graag dagelijks lopen en loop zo’n 40-50km in de week.

Op het RunnersFest geeft Wim een lezing waarin hij uitlegt wat een goede hardlooptechniek is en vooral ook waarom dat zo is. Dat doe hij aan de hand van mechanica en biomechanica en een paar theorieën over hardlooptechniek. Vervolgens laat hij zien hoe fouten in romphouding, bewegingen van de romp en armbeweging leiden tot een voetplaatsing te ver voor het lichaamszwaartepunt en hoe dit verbetert kan worden. Hij zal ook iemand uit het publiek naar voren te halen en sleutelen aan zijn/haar techniek.